torstai 7. toukokuuta 2015

Step 1 - Mitä? Koska? Miten?

Ite opiskelen TAMK:ssa viralliselta nimeltään semmoisella linjalla kuin "Degree Programme in International Business", ja kun kaiken saan tässä parin vuoden sisällä valmiiks, niin saan tutkinnon Bachelor of Business Administration. Suomalaisten opiskelijoiden täytyy lähteä vaihtoon, todistuksen saaminen vaatii siis 20 opintopinnaa vaihto-opiskelusta. Mulla itellä näyttää vahvasti siltä, että nyt tänä keväänä kun toinen opiskeluvuosi päättyy, ei tarvi enää TAMK:ssa kursseja suorittaa, vaan kolmannen vuoden vietän ulkomailla opiskellen ja sitten kevään työharjottelussa - mutta siitä nyt ei vielä tiedä mitään. 

Ihan opiskelun alottamisesta asti takaraivossa on pyöriny sana vaihto - ja kyllähän niitä vaihtoehtoja tuli tutkittua jo heti alkuvaiheessa. Vasta toisena vuotena kuitenkin virallisesti alko jotain tapahtua, selvis, et mitkä koulut on todellisuudessa meidän vaihtoehtoja, ja tietysti sit myös saatiin jonkinlaista yleisinfoa vaihdosta ja joistain vaihtokouluista tarkemmin. Ite oon kiinnostunu opiskelemaan markkinointia ja human resource managementtiä vaihdossa, joten tietysti se vaikuttaa, että mitä mikäki koulu tarjoo vaihto-opiskelijoille, mieluiten vielä sellasella kielellä jolla pystyy opiskelemaan. 

Tammikuussa aukes sitten se kauan odotettu ja jännitetty haku, mietittiin pitääkö olla ensimmäinen joka sen hakulomakkeen lähettää, vaikuttaako aikasemmat numerot mahdollisuuksiin, kuinka monta minnekkin pääsee ja kaikkee muuta maan ja taivaan väliltä. KV-toimiston ovella kävi varmaan niin paljon ihmisiä ihmettelemässä ja kysylemässä ja panikoimassa (kyllä olin yksi niistä, myönnetään), että hatun nosto niille ihanille työntekijöille jotka tätä rumbaa jakso, ja vastaili meidän kysymyksiin. 

Ite hain ensimmäisenä vaihtoehtona Kanadaan, ja ellei mitään ihmeellistä tapahdu, niin sinne lähdenkin sitten syksyllä. Laitoin neljä muutakin vaihtoehtoa, Saksasta, Hollannista, Englannista ja Unkarista - kaikissa olisin kyllä varmasti viihtyny! Maaliskuun ensimmäisinä päivinä sitten sähköpostiin tuli ilmoitus, et mut on valittu Kanadaan. Itkin ja nauroin ja soitin kaikille ja sit hengitin pari kertaa syvään ja taisin vielä itkee ja nauraa vähän lisää. Nää oli niitä hyvin sekavia hetkiä. Kanadassa on vaan yksi paikka, yhdessä koulussa ja mut valittiin siihen .. huhhuh. Vaikka siitä on nyt kohta pari viikkoo, niin fiilikset on aika epätodelliset, ja joka päivä toivon, ettei tää juttu peruunnu tai etten herää jostain unesta ja oo vaan kuvitellu kaiken. 

Tähän asti kaikilla menee kaikki suurinpiirtein samaan tahtiin, mutta sen jälkeen kun koulu on ilmottanu mihin kouluun sut on valittu, kaikilla jatkuu prosessit eri tahtiin. Eli lyhyesti vielä koko homma toimii niin, että kun (TAMK:ssa) hakee vaihtoon, koulu sijottaa kaikki hakijat johonkin maahan, ja sen jälkeen täytyy vielä saada virallinen hyväksyntä sieltä kohdemaan koululta. Ja se tieto tulee kuulemma huhti-heinäkuussa. Että ei sitten isompaa aikaikkunaa siihenkään annettu. Meidän koulun hyväksynnän, ja kohdemaan koulun virallisen hyväksynnän välissä on paperia. Erilaisia lomakkeita, todistuksia, kielitestejä... Mutta loppujen lopuks koko homma meni aika kevyesti. Onneks. 


2 kommenttia:

 1. Moi! Kiva lukea jonkun vaihtoinnostusta, omasta alkaa olemaan jo hetki aikaa. :p Tulin ite Kanadaan vaihtoon 1,5 vuotta sitten ja jäin tänne vähän pysyvämmin hups! Mihin kaupunkiin oot tulossa? Aina kiva tietää, vaikka todennäkösyys että satut minnekään lähimainkaan on kovin pieni tässä jättimaassa! :D

  Jos voin olla avuksi käytännönjutuissa, kysy mitä vaan, koitan vastata parhaani mukaan! Muistan että mulla oli lähtiessä satamiljoonaa kysymystä ruokakaupoista puhelinliittymiin ja pankkijuttuihin haha.

  Ihanaa että fiilistelet kunnolla sitä lähtöä, se on just niin siistiä ja pelottavaa kun kuvittelet! 8)

  Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kaupunki on Sault Ste Marie, ON. :) Opiskeletko nyt siis Kanadassa? Mä mietin,et jos en kirjota kaikkee ylös, mä unohdan kaiken samantien, ja no tää on nyt niin iso juttu mun elämässä, et ehkä joskus haluun palata ajas taaksepäi ja lukee vähän mitkä on ollu fiilikset!

   Toivottavasti jäät seurailemaan, olis hirveen kiva saada vinkkejä, niitä kysymyksiä kyllä tulee ihan varmasti kun lähtö lähenee! :)

   Poista