maanantai 14. joulukuuta 2015

HERE'S A POST ABOUT MY STUDIES

Nyt kun mun opinnot täällä Kanadassa on ohi, ajattelin kirjottaa ylös vähän, että millasta se nyt sitten oikeesti oli. Eli taustatietona vähän tästä yliopistosta, joka on nimeltään Algoma University. Täällä on  about 1600 opiskelijaa, joista noin puolet on ulkomaalaisia. Koko campus on siis hyvin pieni, ja päärakennuksessa on toimistoja, luentosaleja, kirjakauppa, ruokala ja kirjasto, sit on GLC - kuntosali, koriskentät ja muut liikuntajutut, CC-rakennnus, jossa on luentosaleja ja labroja, ja sit on 3 erilaista asuntolaa. Alkuun päärakennus oli Shingwauk Residential School, joka oli siis vuodesta 1873-1970 toiminnassa First Nation-lapsille. Suomalaiselle, joka on kasvanu hyvinvointi-kuplassa tää on aika vaikee ymmärtää, ja jos kiinnostaa tietää mitä näissä kouluissa on tapahtunu niin kattokaa googlesta, tai wikipediasta. Koulun arjessa näkyy vahvasti aboriginal-kulttuuri, mutta myös monia muita kulttuureita kun opiskelijat on jotenkin tiensä tänne pieneen kaupunkiin  löytäny ihan ympäri maailmaa. Täällä voi opiskella pääaineena esim. Anishinaabemowin-kieltä, liiketaloutta, biologiaa, computer science, fine arts, historiaa, law & justice, musiikkia, politiikkaa tai sosiologiaa. 

Heti semesterin alussa kävi ilmi, että tää opiskelutyyli on tosi erilainen TAMK:n verrattuna, ja tietysti se, että opiskelijat täällä maksaa tästä huvista kymmeniä tuhansia vaikuttaa kaikkeen. Opiskelijalle tarjotaan niin paljon tukee kaikkeen liittyen, on writing lab, math lab, learning center, tuutoreita, vapaita opiskelutiloja ja tietokoneluokkia, jotka on auki 24/7, ja näitä palveluja opiskelijat oikeesti käyttää tosi paljon. Ryhmäkoot on suunnilleen samaa ku TAMK:ssa, ainakin business-puolella, joillain aloilla paljon pienempiä. 

Vaikka kirjasto on iso, se ei tarkota sitä, että sielä olis kirjoja mitä kursseilla tarvitaan. Meillähän kotona ei kirjoja tarvi ostaa, ja 2 vuoden aikana oon ostanu yhen ranskan kirjan joka oli about 30€. Täällä ne kurssikirjat täytyy ostaa, ja varsinkin vaihtarille se kirjakauppa on helpoin vaihtoehto, minne ekoina viikkoina meni niin paljon rahaa, että alko tehä pahaa. Vaihtoehtoina oli ostaa uutena, käytettynä tai vuokrata kirjat. Parille kurssille pystyttiin jakamaan kirjat toisen vaihtarin kanssa, joka puolitti kulut, mutta silti. Maksoin kirjoista joista yhtäkään en omista, lähemmäs 300€. 300. Euroa. Kirjojen. Vuokraamisesta. Jos olis yksin pitäny maksaa ne kaikki niin olis varmaan menny noin 500€. Kaikki kirjat oli kyllä hyödyllisiä, ja olis ollu kurssit paljon vaikeempia ilman niitä, joten kai se oli ihan hyödyllistä hommata ne. Kai. Kun kirjoista maksetaan näin paljon, niin kursseilla myös vaadittiin sitä lukemista, niin paljon, että en kyllä rehellisesti sanoen siinä tahdissa pysyny perässä ku ehkä viikon. 

Mulla oli koulua ma-to, yhteensä 12h viikossa, joten vapaa-aikaa oli kyllä ihan kivasti, mutta iso osa vapaa-ajasta meni opiskellessa. Mun kurssit mitkä suoritin oli; Introduction to Canadian Business (helppo kurssi perusasioista, mutta toisaalta tylsä kun vastaavan kurssin on jo käyny), Social & Ethical Issues in Business, Recruitment & Selection ja Organizational Behaviour. Nää kurssit sopi tosi kivasti yhteen, ja oli paljon asioita joita pysty keskenään soveltaan, ja ehdottomasti autto sit tenteissä. Suoritin siis 4 kurssia, ja ei tarvinu ku tehä 1 ryhmätyö, mikä oli kivaa vaihtelua verraten esim viime kevään pahimpaan aikaan kun oli 6 eri ryhmässä samaan aikaan. Se ryhmätyö mikä tehtiin oli myös niin erilainen mitä TAMK:ssa tehdään, käytännöstä ei ollu tietookaan, vaan luettiin kirjasta ja esiteltiin se asia luokalle. Tykkään siitä, kun saa tehä jonkun projektin liittyen johonkin oikeeseen yritykseen ja käytäntöön, joten tässä ei ollu mulle oikeen mitään pointtia, ryhmätyöskentelyn negatiiviset puolet vaan tuli vahvasti esiin. 

Koko semesterin läpi meillä oli quizeja, midtermejä ja sit lopuks final exams. Kun kotona on harvoin mitään pikkukokeita, ainoostaan lopputentti, tää oli jotenkin outoo, mutta kai se autto sit lopussa. Ehkä vähän. Monivalintakysymyksiä oli liikaa. Tykkään vastata omin sanoin, kirjotan mielummin vaikka 10 esseetä, joten final exam, jossa yks osa oli 80 monivalintakysymystä ei ollu ihan mun suosikki. Quizit oli yleensä pelkästään monivalintoja, midtermit oli sekä että ja finalit sit sekä että potenssiin kolme. En oo sitten ylppäreitten jälkeen kirjottanu käsin niin paljon tekstiä, ja kysymykset oli niin laajoja, että vaikka aikaa oli 3-4 tuntia, olisin voinu jokasessa jatkaa vielä tunnin siihen päälle. 

Eli yhteenvetona, tosi erilaista opiskelua ku kotona TAMK:ssa, ja raha näkyy joka puolella. Silti on paljon pieniä juttuja, joita vois parantaa pienellä budjetilla, ja joita ei vaan pysty Suomen koulujärjestelmään tottuneena ymmärtämään. Kokemuksena hyvä, ja kurssit oli mielenkiintosia ja sellasia mitä kotona ei tarjottu. Suurimmat opit ei kuitenkaan niistä luentosaleista tullu, eikä se oikeestaan mun mielestä ookkaan vaihdon pointti. Melkeen 4 kuukauden aikana on tutustunu niin paljon uusiin ihmisiin ympäri maailmaa, että mieli on niin paljon avoimempi, on joutunu tilanteisiin, mitä ei olis kotona ikinä tapahtunu, ja nähny asioita mitä yksinkertaisesti ei vaan tapahdu muualla ku just täällä. Kun tuun kotiin, oon oppinu uutta tutkintoon liittyen, mutta myös elämään. Vaikka monet tietää, etten edes halunnu lähtee koko vaihtoon ollenkaan alunperin, niin pakko se on sanoo, että kannattaa lähtee jos vaan on mahdollista. 

Aika on menny niin nopeesti, ja alle viikon päästä mä oon jo kotona, niin hullulta ku se tuntuuki. Mun kurssit BBA-tutkintoo varten on käyty, ja nyt tuntuu siltä, että kun kotiin pääsee niin hetki menee selvitellessä, että mikä se seuraava askel sitten oikeesti on, ja minne päätyy. Nyt ei vaan jaksa stressata siitä ollenkaan, koska tiedän, että sit kun oon kotona niin asiat kyllä järjestyy tavalla tai toisella. :)

Now that the finals are done for me, its easier to compare the university here to what it is back at home in Finland. Even though the tuition fees here are as high as they are, somethings just don't make sense to me, and are definitely better back at home. One big thing that I struggle understanding is how the system seems to punish the student financially, a student that has to pay a lot for (1) tuition, (2) books for the courses, (3) housing on residence, (4) food & snack in the cafeteria and so many other things. The way the courses were carried out was also very different, in TAMK we have a lot of group work that is so much more related to real cases, whereas here we had one project that was completely theory based. We don't have as many assignments or quizzes, and here I had at least one quiz/mid term or an assignment each week. And multiple choice. I don't like it. At all. 

First I didn't honestly even want to do an exchange, but it is a mandatory part of my degree so I didn't have options if I wanted to finish it. Now that my exchange is almost done, I have to say I'm happy I did it, and the biggest lessons of an exchange really do come from outside the class rooms. It's all about the people you meet, challenges you face and new situations that life puts you in and you have to figure out what to do next on your own. For me stepping outside of my comfort-zone was worth it, and I'm gonna look back at this experience as an important part of my studies, and life. 

6 kommenttia:

 1. 300 EUROA KIRJOJEN VUOKRAUS!? Siis mitä ihmettä? :D Mä tuskastelin sen kanssa että meitä kehotettiin ostamaan kirjat ja jouduin käytettynä pulittamaan niistä sen 30€ ja sen jälkeen totesin että kaikki löytyy kirjaston hyllyistä eli joo, oli viimeiset kirjat jotka mun matkaan lähtee!

  Mua on ihmetyttänyt ihan tosi paljon se miten paljon täällä on monivalintakokeita. Tosi monella mun kaverilla jotka opiskelee businessta, economicsia tai psykologiaa on just noita monivalintatestejä ja mä en vaan voi käsittää että kurssin loppukoe voi olla rastia ruutuun? Toisaalta ei oo kyllä meidän koekäytännöt sen parempia. Mulla on esseekokeissa kaksi tuntia aikaa kirjoittaa kolme esseetä eli suunnittelulle on aikaa ehkä tasan se kymmenen sekunttia ja sen jälkeen pitää vaan kirjoittaa... Asiat ehtii just ja just saada paperille mutta esseet on rakenteeltaan ala-aste luokkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en pysty tota kirja asiaa ymmärtää alkuunkaan!! Mutta toiste ei niistä onneks tarvi maksaa! :D

   Ja monivalinta voi mennä sinne mistä on tullukki, meillä lopputentit oli sekä, että, ja esseiden suunnittelulla ei tosiaan jääny aikaa ollenkaa, tavote oli lähinnä saada sanoja (mielellään oikeella kielellä) paperille!!

   Poista
 2. Mäkään en halunnut lähteä vaihtoon, mutta kas vain, tänne oon jäämässä. Että kyllä tosiaan kannattaa lähteä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai oot jäämässä! Saitko harjottelupaikan vai töitä vai mitä? :)

   Poista
 3. Siis wau miten jännää :D Kanada on jotenkin niin vieras mesta kaikenkaikkiaan :D Kiva kun kirjoitit, oli mielenkiintoista saada tietää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit! :) Ajattelin tosiaan jättää tän tänne näkyviin, jos jotain tosiaan kiinnostaa tietää millasta yliopistovaihto Kanadassa oli, vaikka kotiinpaluustakin jo aikaa on :)

   Poista